Raed Arafat, explicaţii pentru numărul uriaş de noi cazuri de Covid-19. România, locul I în Europa
Raed Arafat a explicat joi seară, la o emisiune de televiziune, de ce a ajuns România să aibă un număr record de infectări. Potrivit medicului, este vorba despre un cumul de factori care culminează cu o relaxare prea mare a unei părți a populației.
Astfel, România a ajuns prima în UE la numărul de infectări pe zi, iar previziunile autorităților sunt sumbre pentru la toamnă.
„De ce să ne ascundem după deget – am început bine, am luat măsuri care pe unele părți erau mai bune, pe altele erau mai relaxate decât ale altora, noi nu am închis șantiere. Sunt țări care s-au închis total, noi nu ne-am închis total.
Am început să scădem, am început să vedem clar că ieșim din situație, înainte să ajungem la mal s-a intensificat mesajul că totuși nu este bine ce a fost, că nu trebuia să se ia aceste măsuri, mesajul negațional, au început să apară unii și alții care au spus că COVID este o farsă, s-a redus încrederea populației, s-au luat măsurile de relaxare, populației i s-a cerut să respecte niște măsuri. Acestea au fost încet-încet lăsate deoparte de o parte din populație și vedem ce se întâmplă”, a spus Raed Arafat.
777 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore
Până pe 16 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 35.003 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.335 au fost externate, dintre care 22.189 de pacienți vindecați și 2.146 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.
Totodată, până în prezent, 757 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.
Până pe 16 iulie, 1.971 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 15.07.2020 (10:00) – 16.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 19 decese (14 bărbați și 5 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Brașov, Constanța, Galați, Harghita, Mehedinți, București, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș și Vâlcea.
Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la persoane de peste 80 de ani. 18 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.